maandag 14 maart 2011

Funeral

Even kort vertellen hoe de begrafenis was; dag 1 maandag 7 maart. Het begon om 17uur waar ze gunshots aflieten, local drumming and local dances. Dit was eigenlijk hetzelfde als de vorige begrafenis die ik had meegemaakt in ander dorp. Normaal gezien ging er ook gedanst worden in de avond, maar doordat het zo heet was heeft het die avond geregend-no party.
Dag 2 dinsdag 8 maart. Begon rond 12uur. Het is de traditie hier dat ze in de ochtend grote takken afhakken. Deze takken worden ergens in het dorp verstopt. Een vrouw draagt een kalabas op haar hoofd, waar er dan een spirit haar de weg toont naar het verstopte stuk boomstronk. Er moest worden gelopen aangezien je anders niets kon zien omdat het hele dorp achter de vrouw liep. Daarnaast ging de vrouw ook echt heel snel. We werden van de ene kant naar de andere kant van het dorp geleid om 12u30 in de middag= 40 graden. De kalabas werd ook aan verschillende vrouwen doorgegeven. Uiteindelijk werd het net ieeeets te warm en teveel voor mij waardoor ik écht water nodig had. Het heen en weer geloop duurde net iets te lang, zeker een uur fzo. Dit zonder water bij de hand en enkel thee als ontbijt, plus een kapotte slipper is geen goed idee. Wat was ik blij dat mijn hostfather mij naar huis had gebracht want ik had echt het gevoel dat ik elk moment kon neervallen en dit gebeurde ook. Toen ik mijn kamer was, werd opeens alles zwart en kon ik dan net op tijd gaan liggen met mijn benen de lucht in J. Mijn hosthafther dan meteen heel enthousiast‘oh heb je gedronken kom je?’ –oh uhm nu even niet denk ik. Ik voelde me dan uiteraard de namiddag vrij slecht en heel moe. Het einde van het hele gebeuren heb ik helaas niet kunnen zien, maar gelukkig heeft mijn zus het kunnen filmen ;). De gevonden boomstronk wordt dan met speer en boog beschoten met muziek, gedans en gunshots op de achtergrond. In de avond wordt er dan gedanst, maar dit heb ik ook maar geskipped. De volgende dagen waren vooral veel gedans-leuke traditionele dansen waar je je poep moet gebruiken. Ze staan in rij, waar iedereen hetzelfde ‘danspasje’ doet wanneer het hun beurt is doen ze nog wat danspasjes en is het de bedoeling dat je je met je poep botst tegen de poep van het ander meisje (het is een dans voor alleen maar vrouwen). Best wel moeilijk om uit te leggen eigenlijk, wel heel leuk om te zien! Voor de rest waren er vooral veel lokale dansen, gunshots, local drumming, gebruik van pijl en boog, bezoek van heel wat mensen vanuit andere dorpen, andere chiefs,… Praktisch elke dag. Er was ook een dag waar de vrouwen in hele grote potten bepaalde boomtakken(?) koken in water. De vrouw van de chief wast zich met dat water zodat ze geen visoenen meer heeft van haar overledene man aangezien je soms nog het gevoel hebt dat je je man hoort, ziet,… Vandaag is het de laatste dag. In de ochtend was er weer local dancing. Een andere dans en enkel voor mannen. Dit mocht normaal niet gefilmd worden,  but I am a Lucky girl zegt mijn hostfather ;). Volgende keer probeer ik enkele foto’s en filmpjes te uploaden. 

Voor de rest ben ik ook naar de begrafenis gegaan van een vriend (vrijdag 11 maart). Zijn broer was een week geleden overleden. Dit was wel wat een andere sfeer natuurlijk. Het was de eerste dag van de begrafenis waardoor het bij hun de traditie is dat de lokale drummers komen en lokaal wordt gedanst. Ze komen van Bolga dus hadden een heel andere dansstijl.

Maar goed, het lijkt wel dat ik alleen maar naar begrafenissen ga- al drie! Gelukkig eind deze maand een trouwfeest van twee vrijwilligers die hebben gewerkt in Bolga en nu ook willen trouwen in Bolga. Iedereen van Meet Africa is uitgenodigd. Dit wordt een leuk weekend tripje naar Bolga dus. Ik heb er al zin in J.

Hopelijk verloopt alles nog even goed in België? 

Veel liefs,
Somaya

Geen opmerkingen:

Een reactie posten